T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ŞANLIURFA / CEYLANPINAR - Şehit İbrahim Demir İlkokulu

Akran Zorbalığı Veli Semineri

Akran zorbalığı nedir?

Akran zorbalığı genellikle şu üç özellik üzerinden tanımlanır: niyet, tekrar ve güç. Zorbalık yapan kişinin amacı, fiziksel şiddete ya da incitici söz veya davranışlara başvurarak karşısındaki kişiye acı çektirmektir. Zorbalar, bu tür davranışları sürekli tekrarlar. Erkek çocukları daha çok fiziksel zorbalığa maruz kalırken, kız çocuklarının psikolojik zorbalığa maruz kalma olasılığı daha yüksektir.

Akran zorbalığı, tek bir olaydan ziyade bir davranış örüntüsüdür. Zorbalık yapanların genellikle yüksek bir sosyal statü ya da güce sahip olan; daha iri, daha güçlü veya popüler olarak algılanan çocuklar oldukları görülmektedir.

En savunmasız durumdaki çocukların akran zorbalığına maruz kalma riski daha yüksektir. Bunlar genellikle ötekileştirilen topluluklara mensup çocuklar, aileleri yoksul olan çocuklar, farklı cinsiyet kimliklerine sahip olan çocuklar, engeli olan çocuklar ya da göçmen ve mülteci çocuklardır.

Akran zorbalığı hem yüz yüze hem de çevrimiçi ortamlarda gerçekleşebilir. Siber zorbalık genellikle sosyal medya, SMS veya anlık mesajlaşma uygulamaları, e-posta veya çocukların etkileşimde bulunduğu çevrimiçi platformlar üzerinden gerçekleşir. Ebeveynler çocuklarının bu platformlarda ne yaptığını her zaman takip edemeyebilir. Bu nedenle, çocuğun zorbalığa maruz kaldığını anlamak zor olabilir.

Çocuğum zorbalığa maruz kalıyorsa neden müdahale etmeliyim?

Zorbalık, çocuklar üzerinde zararlı ve uzun süreli etkilere neden olabilir. Zorbalığın fiziksel etkilerinin yanı sıra, çocuklar depresyon ve kaygı gibi duygusal ve zihinsel sağlık sorunları yaşayabilir, bu da madde bağımlılığına ve okul performansının düşmesine yol açabilir.

Yüz yüze gerçekleşen zorbalıktan farklı olarak, siber zorbalık mağdura her an, her yerde ulaşabilir. Hızlı bir şekilde geniş kitlelere ulaşması ve dahil olan herkes için çevrimiçi ortamda kalıcı bir ayak izi bırakması mümkün olduğu için de son derece büyük zararlara yol açabilir.

İnsan onuruna yakışır, güvenli ve destekleyici bir ortamda eğitim görmek, çocuğunuzun en temel haklarından biridir. Tüm çocukların eğitim alma ve her türlü fiziksel veya psikolojik şiddet, saldırı veya istismardan korunma hakkı vardır. Zorbalık bir istisna değildir.

Zorbalığı önlemek için neler yapabilirim?

Yüz yüze veya çevrimiçi ortamlarda çocuğunuzu güvende tutmak için atmanız gereken ilk adım, bu konuda bilgi sahibi olduğundan emin olmaktır.

1. Çocuklarınızı zorbalık konusunda bilinçlendirin

Zorbalığın ne olduğunu bilirse, çocuğunuz kendisinin ya da bir başkasının zorbalığa uğrayıp uğramadığını daha kolay fark edebilecektir.

2. Çocuklarınızla açık bir şekilde ve sık sık konuşun

Çocuklarınızla zorbalık hakkında ne kadar çok konuşursanız, zorbalığa şahit olduklarında veya maruz kaldıklarında bu durumu sizinle daha rahat paylaşırlar. Çocuklarınızla her gün sohbet edin; okulda ve internette neler yaptıklarını size anlatmalarını isteyin. Yalnızca derslerini ve katıldığı etkinlikleri sormakla kalmayın, duygularıyla ilgili sorular da sorun.

3. Olumlu bir rol model olması için çocuğunuza yardım edin

Akran zorbalığının üç tarafı vardır: mağdur, fail ve seyirci. Çocuklar zorbalığın mağduru olmasalar bile, akranlarına karşı anlayışlı, saygılı ve nazik davranarak zorbalığı önleyebilirler. Zorbalığa tanık olduklarında, mağdurun yanında yer alabilir, destek sunabilir ve/veya zorbalık davranışlarını sorgulayabilirler.

4. Özgüvenini geliştirmesinde çocuğunuza yardımcı olun

Yaşadığınız çevrede kurslara kaydolması veya sevdiği etkinliklere katılması için çocuğunuzu teşvik edin. Böylece hem kendine güveni artacak hem de ortak ilgi alanlarına sahip bir arkadaş grubu edinecektir.

5. Rol model olun

Diğer çocuklara ve yetişkinlere nasıl nezaketle ve saygıyla davranılacağını çocuğunuza göstermek için siz de çevrenizdeki insanlara aynı şekilde davranın. Çevrenizdeki insanlara kötü davranıldığında sesinizi yükseltmek de buna dahildir. Çocuklar, çevrimiçi ortamlarda paylaşacakları gönderiler de dahil olmak üzere kendi davranışlarında ebeveynlerini örnek alırlar.

6. Çevrimiçi ortamlardaki deneyimlerinin bir parçası olun

Çocuğunuzun kullandığı platformlar hakkında bilgi sahibi olun, çocuğunuza çevrimiçi ve çevrimdışı dünyalar arasında nasıl bir bağlantı olduğunu açıklayın ve çevrimiçi ortamda karşılaşabileceği çeşitli riskler konusunda çocuğunuzu uyarın.

19-02-2025

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 19.02.2025 - Güncelleme: 19.02.2025 09:36 - Görüntülenme: 106
  Beğen | 5  kişi beğendi